Тиквичките са едни от любимите пролетно-летни зеленчуци, които могат да се приготвят по много и разнообразни начини – печени на грил, на зеленчукови кюфтета, на крем-супа или класически пържени. Научно погледнато, те са младите плодове на някои сортове обикновена тиква Cucurbita pepo.
За пръв път тя е култивирана около 5500 г. пр.н.е. в Мексико. Но хрумването незрелите плодове да се използват за храна дължим на италианците. Според някои източници в средата на XIX век в Северна Италия част от насажденията с тиква претърпяват генетична мутация, която прави растенията „храстовидни“, т.е. без дълги пълзящи стъбла, а външната обвивка на младите плодове става по-нежна и напълно годна за консумация.
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
2 тиквички
2 домата
1 червена чушка
50 г сирене
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. майонеза
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
маслини
босилек
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се запичат на тиган с малко зехтин, нарязани на кръгчета.
Прави се фино пасирана паста от сиренето, чушката, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. майонеза, малко зехтин и част от пресния чесън. От останалото кисело мляко, 1 с.л. майонеза, сол, останалия чесън и част от пресния лук се прави чеснов сос, отново пасиран.
В чиния се редят тиквичка, паста с чушка, домат на тънък резен. Залива се с чесновия сос, поръсва се с босилек и се декорира с маслина и тънки ленти от останалия пресен лук. Добър апетит!
Автор: Силвия Тодорова (гр. София)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!