Родината на картофите е Южна Америка, вероятно някъде в днешните Перу, Боливия и Чили. Картофите съставляват важна част от културата на Андите и фермерите отглеждат много разновидности, притежаващи голямо разнообразие на цветове и форми. Те се разпространяват в останалата част на света след контакта на европейците с Америка в късния 15 и ранния 16 век.
Картофите се приготвят за ядене по много начини: с кожа или белени, цели или нарязани, с или без подправки. Единственото изискване е да бъдат сготвени, за да се освободи нишестето от клетките и да стават за ядене.
В България картофите са важна съставка в много национални ястия – пататник, гювеч, мусака.
Необходими продукти:
2 картофа
2 тиквички
1 кренвирш
2 яйца
50 г сирене
50 г сирене гауда
нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги нарязваме на тънки кръгчета. Слагаме ги във вряща вода за няколко минутки, трябва да са полусварени.
Обелваме тиквичките и ги рендосваме. Нарязваме кренвиршите на малки парчета. Разбиваме яйцата и към тях добавяме натрошеното сирене, настъргания кашкавал, тиквичките и кренвиршите. Разбъркваме добре.
В малки формички за кексчета редим кръгчета картофи, така че да се застъпват и да се образуват като цвете, като слагаме и по едно кръгче на дъното. Отгоре разпределяме от сместа за пълнене.
Печем в загрята фурна около 20 минути. Преди сервиране, поръсваме с магданоз.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!