В източните култури отдавна са оценени здравословните качества на соевите кълнове. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
за тестото:
100 г брашно
щипка сол
2 с.л. зехтин
(или готови кори за баница)
за плънката:
200 г зеле
1 праз лук
1 малка глава лук
100 г гъби
4 с.л. пресни соеви кълнове
2 моркова
джинджифил на прах
соев сос
сол
черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
Омесва се средно твърдо тесто, което да може да се разточи добре – от брашното, солта, зехтина и вода. Оставя се да втаса за 30 минути, след това се разточва на максимално тънка кора. Кората се нарязва на правоъгълници. Вместо да се меси тесто, може да се използват готови кори за баница.
За плънката зеленчуците се измиват и се нарязват на ситно, зелето се настъргва. В тиган се загрява зехтинът и в него се запържват зеленчуците за няколко минути – трябва да останат хрупкави. Когато остава половин минута до махането им от котлона, се прибавят соевите кълнове, щипка джинджифил, сол и черен пипер. Оставя се плънката да изстине.
От нея се слага върху правоъгълниците от тесто (или върху една кора от готовите) и се завива, така че да не се изсипе сместа. Преди да се завие докрай рулото, се намокрят малко краищата с вода. Изпържват се в сгорещен зехтин, а след като се извадят се слагат върху кухненска хартия да се отцеди мазнината. Също могат да се изпекат във фурната – не се слага зехтин. Може да се сервират залети с малко соев сос.
Автор: Мария Беженар (гр. Бургас)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!