Каймата е един от най-популярните продукти за готвене в българската национална кухня. Може да се използва както за приготвяне на супи, така за основни ястия, ястия на скара (барбекю), изработване на сурово-пушени, варени и сушени колбаси. Каймата може да бъде произведена както само от един вид месо, така и от няколко вида. Класическото смесване в българската кухня е 60% телешко с 40% свинско месо.
Рецептата е част от конкурса „Зимна кулинарна приказка“
Необходими продукти:
1/2 кг кайма
черен пипер
сол
лук
горчица
за пълнежа:
кисели краставички
шунка
грах
варена царевица
варени моркови
яйца в зависимост от броя на гнездата
кашкавал
за гарнитура:
1/2 кг картофи
Начин на приготвяне:
Омесваме каймата с черния пипер, солта, лука и горчицата. Оформяме каймата като няколко „гнезда“, които пълним със смес от нарязани кисели краставички, шунка, грах, варена царевичка, варени моркови. След като ги запълним, чупим на всяко едно яйце отгоре и дооформяме „гнездото“ с настърган кашкавал. Печем с едро нарязани картофки.
Автор: Йоана Петкова
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!