Родопските палачинки, познати още като марудници, са малко по-пухкави и мекички от стандартните, а основната им разлика с тях е, че се приготвят с кисело вместо с прясно мляко. Разбира се, най-вкусни ще станат, ако се приготвят на сач или чугунен тиган, но няма да съжалявате и ако си ги приготвите на обикновен тефлонов. Може да се хапват с мед и орехи, сладко, сирене или кашкавал.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата с млякото и захарта. Добавяме киселото мляко, щипка сол и брашното. Бъркаме до хомогенна смес.
Намазваме обилно тигана с предварително разтопено масло и слагаме по един черпак от сместа. Готвим и от двете страни до получаване на златист загар.
Готовите родопски марудници намазваме с още масло и съхраняваме в съд с капак до момента на сервиране.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.