Пухкави родопски марудници


Родопските палачинки, познати още като марудници, са малко по-пухкави и мекички от стандартните, а основната им разлика с тях е, че се приготвят с кисело вместо с прясно мляко. Разбира се, най-вкусни ще станат, ако се приготвят на сач или чугунен тиган, но няма да съжалявате и ако си ги приготвите на обикновен тефлонов. Може да се хапват с мед и орехи, сладко, сирене или кашкавал.

Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия

Пухкави родопски марудници

Пухкави родопски марудници

Анелия Терзиева
Време за готвене: 45 минути
Ястие: Десерт, Закуска
Кухня: Българска
Порции:1 доза

Необходими продукти:
  

  • 2 бр. яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 150 мл вода
  • 300 г брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 1 щипка захар
  • 80 г масло (разтопено)

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата с млякото и захарта. Добавяме киселото мляко, щипка сол и брашното. Бъркаме до хомогенна смес.


Намазваме обилно тигана с предварително разтопено масло и слагаме по един черпак от сместа. Готвим и от двете страни до получаване на златист загар.

Готовите родопски марудници намазваме с още масло и съхраняваме в съд с капак до момента на сервиране.

Пухкави родопски марудници
Анелия Терзиева

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *