Традиционна разядка с чесън от радомирското село Долни Раковец, прочуто с производството на български чесън. Рецептата е изпитана от поколения, а хората я прилагат, защото се счита, че държи вирусите и болестите далече от дома им. По време на грипни епидемии вечер на трапезата в село Долни Раковец задължително присъства раковското масло.
Начин на приготвяне:
Обелва се глава чесън. Скилидките се нарязват и след това се смачкват в хаванче или мелачка за чесън. Изсипват се в купичка и се добавят сол, оцет и олио (зехтин). Разбърква се до получаване на хомогенна смес и се консумира като разядка. Имайте предвид, че китайският чесън няма същите ефикасни свойства, както българския.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!