Рибай стек на барбекю

24Kitchen​

Какво ще кажете днес да блеснем вкъщи с рецепта от кухнята на майсторите? Всъщност, в нея няма нищо сложно. Това, което се иска от нас е само да се осмелим. Ето как да си приготвим телешки рибай стек на барбекю. Опитайте!

Рибай стек на барбекю

Рибай стек на барбекю

Том Керидж
Време за готвене: 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:2

Необходими продукти:
  

  • 600 г рибай стек (с кост, на стайна температура)
  • 20 мл олио
  • 150 г масло
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка розмарин
  • 2 стръка мащерка
  • лимонов сок (от един лимон)

За соса:

  • 125 г горгонзола
  • 100 мл заквасена сметана
  • 50 г майонеза
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка кайенски пипер
  • 1 с.л. лук (див)

За печените картофи:

  • 300 г картофи (пресни)
  • 2 с.л. олио
  • 2 с.л. сол

Допълнително:

  • 8 бр. аспержи (зелени)
  • 1 връзка кресон

Начин на приготвяне:

Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка и ги поръсете обилно със сол и олио. Хубаво втрийте мазнината и солта във всеки картоф. Поставете картофите в жаравата на барбекюто. Печете картофите 25 минути, като от време на време ги обръщате.

Поръсете обилно със сол и олио стека. Поставете го на най-горещото място на барбекюто. Ако ползвате барбекю с капак, нагласете на 200 градуса. Печете 10 минути стека, след това обърнете и печете още 10 минути. Проверете вътрешната температура на месото с помощта на термометър – в средата на стека тя трябва да е 40 градуса. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути. Докато почива месото, температурата му ще достигне поне 55 градуса.

За соса разтопете маслото на умерен огън и добавете в него смачканите небелени скилидки чесън и целите стръкове розмарин и мащерка. Дръпнете от котлона и добавете лимонов сок и овкусете със сол. Охладете соса в хладилник.

Полейте изпечената пържола с масления сос. Намажете и картофите с останалото разтопено масло.


Пригответе сос като смесите майонезата и заквасената сметана. Добавете начупеното на парченца синьо сирене и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно див лук и овкусете с кайенски пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.

Отрежете 5-6 см от долната част на аспержите и ги поставете в тапичка. Поръсете обилно с останалото разтопено масло и със сол. Оваляйте аспержите добре и ги поставете върху горещото барбекю. Гответе 5 минути, като ги завъртите 1-2 пъти.

Нарежете стека на филии и ги поставете в голяма чиния. Гарнирайте с аспержи, печени картофи и сос със синьо сирене.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *