Ризото ала Путанеска с бурата е вълнуваща комбинация от класически италиански вкусове и изтънченост. Тази рецепта съчетава пикантния характер на соса путанеска от маслини, каперси, аншоа и домати с нежната текстура на ризотото, като завършекът е кадифената бурата, която се разтапя върху горещото ястие, придавайки му божествен завършек.
Идеална за романтична вечеря или впечатляваща трапеза с приятели, ризото ала Путанеска с бурата обещава едновременно интензивен вкус и елегантност в една чиния. Готови ли сте да се потопите в италианската кухня с модерна нотка? 🍽️
Ризото ала путанеска с бурата
Лука ЧианоНеобходими продукти:
- 300 г ориз (карнароли)
- ⅓ глава лук
- 80 г масло (безсолно)
- ½ в.ч. бяло вино
- 150-200 мл доматен сос (с босилек)
- 60 г маслини (натурални)
- 5 бр. филе от аншоа (маринована)
- 3 с.л. каперси (бейби)
- 1200 мл зеленчуков бульон
- 60 г пармезан
- 1 с.л. прах от магданоз
- зехтин
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган сипете 1 с.л. зехтин и 25 г масло. Щом маслото се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и щипка сол. Гответе докато лукът омекне. Добавете целите филенца аншоа и разбъркайте. След това добавете ориза и го „запечете“ за 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари.
Покрийте ориза с топъл бульон. В тенджера поддържайте бульона топъл през цялото време на готвене на ризотото. Щом оризът поеме бульона, добавете нов черпак бульон. Разбърквайте внимателно. Продължете да добавяте бульон черпак по черпак в продължение на 16-18 минути, докато оризът се сготви „ал денте“. По средата на готвенето добавете доматения сос и нарязаните маслини и разбъркайте.
Щом оризът е готов, дръпнете от огъня и добавете останалото масло и настъргания пармезан. Разбъркайте. След това разклатете тигана напред-назад.
Сервирайте ризотото ала Путанеска с бурата в плоски чинии. Когато сипете порция ризото, ударете няколко пъти чинията отдолу. По средата на всяка порция поставете топка бурата, като я разкъсате леко. Поръсете с каперси, предварително изпържени в олио, магданоз на прах* и зехтин.
* Разпръснете листата на 1 връзка магданоз в тавичка и сушете във фурна на 80 градуса за 2-3 часа. След това смелете магданоза фино.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.