Руло с мак

24Kitchen​

Днешното изкушение идва от Стоян и Лора. Това руло се поднася в много европейски страни. Тестото за него се приготвя с мая, а за пълнежа маковоте семе се смила е се смесва със захар, стафиди и прясно мляко. Опитайте!

Руло с мак

Руло с мак

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Белгийска
Порции:12

Необходими продукти:
  

За тестото:

  • 400 г брашно (и още малко за замесване)
  • 2 пакетчета мая (суха)
  • 60 г захар
  • 200 мл прясно мляко (и още малко за разбиването на яйцето)
  • 3 бр. яйца (и още едно за намазване)
  • 30 г масло
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • кора от лимон (от един лимон)
  • 2 с.л. ром

За плънката:

  • 300 г маково семе
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 60 г стафиди
  • 3 с.л. ром
  • кора от лимон (от един лимон)

За поръсване:

  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Сложете брашното в купа, прибавете захарта, маята и разбъркайте. Оформете кладенче. Сипете млякото и сметаната, рома, 2 жълтъка и 1 цяло яйце, разтопеното масло и настърганата кора от лимон.

Върху набрашнен плот замесете меко и еластично тесто и го оставете да втаса.

За плънката накиснете стафидите в рома. Смелете маковото семе и го смесете със захарта и затопленото мляко. Оставете го да се напои. Добавете стафидите с рома и настърганата кора от лимон.


Разделете тестото на две и всяка половина разточете на правоъгълник.

Намажете с плънката и завийте рула. Поставете двете рула в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втасат. Печете на 180–200 градуса за 40 минути.

Извадете от фурната, намажете с разбито с малко мляко яйце и върнете да се допече за кратко. Охладете, нарежете и поръсете с пудра захар.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *