Здравейте, приятели! В последния понеделник на 2020 година в „Кулинарно пътешествие“ ви предлагам една рецепта за салата, която е празнична и ще подхожда на всяка новогодишна трапеза – „Гранатова гривна“.
Рецептата е руска, но по-малко популярна в сравнение с традиционните руски салати „Сельодка под шуба“ и „Оливие“. Може да варира откъм продукти, но винаги е с форма на пръстен/гривна и е покрита със зрънца нар, откъдето идва и името ѝ.
Празничният вид на салатата се дължи на рубинения, искрящ цвят на зърната от нар, които покриват повърхността ѝ.
Четете всеки понеделник „Кулинарно пътешествие“
Салата „Гранатова гривна“
Необходими продукти:
- 3 бр. картофи (средно големи)
- 3 бр. моркови
- 500 г пилешко филе
- 1 глава лук (голяма)
- 50 г орехови ядки (предварително изпечени)
- 4 бр. яйца (сварени)
- 1 глава цвекло (средно голяма)
- 2 бр. нар
- 150 г майонеза
- олио
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Предварителната подготовка за салатата е свързана със сваряване на картофите, морковите, яйцата, цвеклото и пилешкото филе. След което филето се нарязва на кубчета. Лукът се реже на полумесеци и в малко олио се задушава. Щом омекне се добавя пилешкото филе и ореховите ядки, посоляват се и се поръсват с черен пипер, оставят се да се охладят.
За подреждането на салатата ще ви е необходимо едно голямо плато, в центъра на което поставете чаша, около която ще се подреждат продуктите. Започва се с настъргване на картофите, след това със сладкарски пош се прави мрежичка от майонеза, следва настъргването на морковите и отново майонеза.
При настъргването на картофите и морковите пластовете се посоляват. След това внимателно се подрежда пластът с пилешкото, лука и ядките.
Преди майонезата може леко да се притисне с ръка и да се оформи. Следва майонеза, след това се настъргват яйцата, отново майонеза, настъргва се и свареното цвекло. То се покрива с тънък слой от майонезата и се завършва със сочните и искрящи зрънца от нар.
Салатата е красива и няма нужда от специална декорация. Важно е след приготвяне да се сложи за 2-3 часа в хладилник, така по-лесно ще се режат парчетата при поднасяне.
В края на отминаващата 2020 година пожелавам на всички почитатели на най-вкусния сайт да са здрави, да имат много поводи за усмивки, празнични трапези и прекрасно настроение!
Дали любопитството от това да направи нещо ново или предизвикателството от това да пресъздаде вкус, който я е очаровал, но така неусетно кулинарията я завладява… Днес не се притеснява да направи специална торта, празнична погача или странна и нетипична за нашите географски ширини рецепта.