Салатата Капрезе е италиански предястие. Леко и много вкусно. Домати, моцарела, зелен босилек и най-добрият зехтин. A разнообразието от подправки и добавки е импровизацията, която дава на Капрезе уникален и специален вкус. Името на тази салата идва от остров Капри (Италия).
Благодарение на специалната комбинация от червени домати, бяла моцарела и зелен босилек, Капрезе много наподобява италианското знаме. Впрочем, много от шедьоврите на италианската кухна съдържат именно цветовете на италианския флаг – брускети с моцарела, пица „Маргарита“, Капрезе. Приготвянето на Капрезе е много лесно и бързо, а в рецептата няма сложни техники или екзотични съставки.
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
200 г моцарела
250 г домати
пресен босилек
сол
балсамов оцет
зехтин
Начин на приготвяне:
Преди да започнете да приготвяте салатата е добре да редуцитаре на тих огън балсамовия оцет. Така той ще придобие приятна гъстота и от една страна ще изглежда по-добре върху салатата, а от друга с лекота ще можете да контролирате използваното за овкусяване количество. След като приключите с редукцията, оставете оцета да изстива.
Нарежете доматите и моцарелата на тънки кръгчета. Подредете ги в редичка, като застъпвате краищата им, а между всяко парче поставяте по едно листенце босилек. Поливате със зехтин и овкусявате със сол. Накрая добавяте и от изстиналия балсамов оцет на вкус.
Автор: Десислава Митева (гр. Стара Загора)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!