Салата с броколи и аспержи

След 5

Знаете ли, че България в началото на 20 век е била най-големият производител на аспержи в Европа, но след 1944 г. те просто са обявени за буржоазни и изчезват от пазара? Днес този зеленчук все още се смята за екзотичен у нас, но в Средна и Западна Европа от векове се е превърнал в любимо ястие и деликатес. Аспержите се събират от началото на април, до края на юни. Те са няколко вида – бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо.

Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“

Необходими продукти:
200 г аспержи
1 с.л. оцет
5 с.л. зехтин
домати
200 г броколи
1/2 ч.л. сол
1 салата айсберг

Начин на приготвяне:
Салатата се прави изключително лесно. Айсбергът се накъсва, броколите се бланшират в солена вода за 2 мин. и се отцеждат, аспержите се почистват и след това също се бланшират в подсолена вода за точно 3 мин. Не трябва да се превишават тези 3 мин., за да се запази хрупкавостта на зеленчуците и да не се преварят.


След като са готови, се поставят в съд със студена вода, даже може да добавите и лед, за да спре процесът на варене. Така зеленият, свеж цвят се избистря. 🙂

Доматите се нарязват на половинки, поливат се със зехтин и се пекът на скарата за около 5 мин. След това се овкусява с останалия зехтин, оцета и солта. Накрая всичко се смесва в една купа – броколите, доматите и аспержите.

Автор: Донка Енева (гр. Ямбол)

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *