Сандвич с говежди стек и карамелизиран лук

24Kitchen​

Обикновено подхождаме към сандвичите като нещо „сглобено“ набързо и с продукти, с които разполагаме. Нека се постараем повече и този път да бъде различно и впечатляващо. Опитайте! 🙂

Сандвич с говежди стек и карамелизиран лук

Сандвич с говежди стек и карамелизиран лук

Къртис Стоун
Време за готвене: 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Австрийска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 2 с.л. зехтин
  • 2 глави лук (големи, бял)
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч.ч. хрян (настърган)
  • ч.ч. майонеза
  • ч.ч. заквасена сметана

За стека:

  • 2 бр. говежди стек (Рибай, около 280 г всеки)
  • 5 с.л. зехтин
  • сол (на вкус)
  • 8 бр. филии хляб (пълнозърнест)
  • 220 г сирене грюер (настъргано)
  • 4 ч.ч. рукола (бейби)

Начин на приготвяне:

За карамелизирания лук нарежете на тънки полумесеци лука и го сипете в тенджера със загрят зехтин. Добавете стръковете мащерка и гответе на умерен огън 15 минути, докато лукът омекне. Добавете нарязаните на филийки скилидки чесън и сотирайте още 2 минути. Отстранете стръковете мащерка и овкусете със сол и черен пипер. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.

В купичка смесете настъргания, предварително обелен, корен хрян с майонезата и заквасената сметана. Овкусете със сол и разбъркайте до хомогенност.

Поръсете стековете със стайна температура обилно с пушена или обикновена морска сол и зехтин от двете страни. Поставете единият стек в загрят грил-тиган и го оставете за 60-90 секунди. След това го обърнете и оставете отново за 60-90 секунди. Обръщайте стека на 60-90 секунди в продължение на 6 минути, така че да се е готвил 3 минути от всяка страна. Може да проверите вътрешната температура на месото с термометър, тя трябва да е 55 градуса за умерена степен на изпичане. По същия начин изпечете и втория стек.


Сипете зехтин в грил-тигана и запечете 2 филии хляб от долната страна, а върху тях настържете сирене Грюер. Поставете капак за 2 минути, за да се разтопи сиренето. Запечете и останалите филии хляб по същия начин.

За да сглобите сандвичите, намажете слой от сместа с хрян върху всяка филия. Разпределете малко листа рукола. Подредете тънки резени говежди стек. Върху него сипете карамелизиран лук и захлупете с втората запечена филия със сирене. Нарежете сандвичите на няколко парчета.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *