Рецептата за вкусна баница е едно от задължителните неща, които всяка родна домакиня трябва да познава. Опитните майсторки знаят, че баница може да се направи по много начини – точена, дърпана, теглена, вита, наложена, усукана, на розички, на лентички, в кексова форма и така нататък… Днес ви предлагаме класическа рецепта от сърцето на Западните Родопи – град Сърница.
Начин на приготвяне:
В голяма купа се разбиват яйцата, след което се добавя и млякото. Предварително се смесват брашното със солта, бакпулвера и содата. Добавят се към яйцата и млякото.
Подсушена тава се намазва с олио и масло. Всеки две фини кори се намазват с плънката, поръсват се със сирене и се завиват на руло, не много стегнато и се поставят в тавата.
Готовата баница се слага в загрята фурна на 200 градуса. Пече се до достигане на златист загар.
След като се извади се намазва с масло и се покрива с кърпа за около 10 минути. Сервира се топла с кисело мляко на добри приятели.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!