Готови ли сте да се поглезим днес обилно? Няма да му мислим, защото сме решили да си направим приказна торта по рецепта на Мери Бери. Сигурни сме, че никой няма да откаже вкусно парче от това изкушение. Опитайте и да ви е сладко!
Шоколадова торта с трюфели
Мери БериНеобходими продукти:
За блатовете:
- 250 г шоколад (30-50% какао)
- 6 бр. яйца
- 225 г захар
- 150 г бадеми (смлени)
За шоколадовия мус:
- 180 г шоколад
- 75 г захар
- 1 с.л. бренди
- 3 бр. жълтък
- 300 мл сметана (течна, пълномаслена)
Допълнително:
- какао
- 200 мл сметана (течна, пълномаслена)
- 4 бр. шоколадов трюфел
Начин на приготвяне:
За блатовете отделете жълтъците и белтъците на 5 яйца. В голяма купа разбийте жълтъците, 1 яйце и захарта с помощта на миксер, докато сместа увеличи обема си и стане бледо жълта. Добавете смлените бадеми и разбъркайте отново. Добавете и предварително разтопения на водна баня шоколад. Разбъркайте с помощта на шпатула.
Разбийте белтъците на сняг с помощта на миксер. Добавете малко от тях към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно. След това добавете останалите белтъци и разбъркайте.
Разпределете сместа по равно в 2 форми с пружина (диаметър 20 см), предварително намазани с масло и постлани с хартия за печене. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25-30 минути. След това оставете блатовете да изстинат във формите 10 минути. Извадете ги от формите и ги поставете върху решетки, за да изстинат напълно.
За шоколадовия мус сварете захарен сироп от 75 г захар и 6 с.л. вода. Щом сместа кипне, гответе 20 секунди и дръпнете от котлона. Начупете шоколада на парченца и го сложете в кухненски робот. Смелете го на фин прах. Добавете горещия захарен сироп и пасирайте отново. Добавете жълтъците и брендито и разбъркайте. Пресипете сместа в купа.
В друга купа разбийте сметаната до полуплътност. Добавете първо малко количество от нея към шоколадовата смес и разбъркайте с помощта на шпатула. След това добавете останалата част от битата сметана и разбъркайте.
Намажете с масло дъното и стените на дълбока форма с пружина (диаметър 20 см). Покрийте стените с хартия за печене. Поставете единия блат на дъното на формата, с долната част нагоре. Върху него изсипете целия шоколадов мус. Поставете внимателно втория блат, с горната част нагоре. Поръсете горния блат с тънък слой какао. Поставете тортата в хладилник поне за 6 часа.
Освободете тортата от стените на формата и отстранете хартията за печене. Поставете върху поднос. Шприцовайте 8 розички от бита сметана. Върху всяка розичка сложете по ½ шоколадов трюфел.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.