Ако ви се случи в магазина да попаднете на „ндуя“, не се чудете. Това е италиански мек пикантен колбас за мазане от свинско месо. Рецептата за него идва от района на Калабрия в Южна Италия, а днес ще си направим щрудел. Ето как…
Щрудел с рикота и ндуя
Силвия КолокаНеобходими продукти:
За тестото:
- 250 г брашно
- 1 щипка сол
- 2 с.л. масло (безсолно, разтопено)
- 125 мл газирана вода
- ½ бр. яйце
За пълнежа:
- 2 с.л. зехтин
- 3 бр. тиквички (тъмнозелени)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 150 г ндуя
- 400 г рикота
- 3 с.л. пекорино (настъргано)
- 1 бр. яйце
- 1 шепа магданоз
Начин на приготвяне:
За тестото в купа сипете брашното и добавете щипка сол. Оформете кладенче и в него добавете яйцата, газираната вода и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно, докато се образува тесто. Ако сместа е твърде суха, добавете още 1-2 с.л. вода. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и еластично. Увийте в прозрачно фолио и оставете да почине за 30 минути.
Измийте тиквичките и без да ги белите ги нарежете на ивички с помощта на ренде Мандолина. Загрейте зехтин в тиган и в него запържете тиквичките. Добавете и нарязаната на парченца ндуя. Гответе 6-8 минути, като разбърквате от време на време. Поръсете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
В купа смесете рикотата, настърганото пекорина и нарязания магданоз. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете и леко поизстиналите тиквички и ндуя. Разбъркайте добре.
Разточете тестото върху набрашнен плот в правогълна форма с дебелина 2-3 мм. Трябва да е прозрачно, да се вижда през него. Поставете листа тесто върху лист хартия за печене или чиста кухненска кърпа. Изсипете пълнежа в долния край на тестото, т.е. върху 1/3 част от него и го оформете на дебело руло.
Внимателно завийте края на тестото, като покриете плънката с него и навийте на руло, помагайки си с кърпата. Поставете щрудела в тава, постлана с хартия за печене, като го оформите като подкова. Намажете с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.
Оставете щрудела да изстине 20-30 минути и тогава го нарежете на парчета.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.