Щрудел с рикота и ндуя

24Kitchen​

Ако ви се случи в магазина да попаднете на „ндуя“, не се чудете. Това е италиански мек пикантен колбас за мазане от свинско месо. Рецептата за него идва от района на Калабрия в Южна Италия, а днес ще си направим щрудел. Ето как…

Щрудел с рикота и ндуя

Щрудел с рикота и ндуя

Силвия Колока
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно, Тестени
Кухня: Италианска
Порции:10

Необходими продукти:
  

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 2 с.л. масло (безсолно, разтопено)
  • 125 мл газирана вода
  • ½ бр. яйце

За пълнежа:

  • 2 с.л. зехтин
  • 3 бр. тиквички (тъмнозелени)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • 150 г ндуя
  • 400 г рикота
  • 3 с.л. пекорино (настъргано)
  • 1 бр. яйце
  • 1 шепа магданоз

Начин на приготвяне:

За тестото в купа сипете брашното и добавете щипка сол. Оформете кладенче и в него добавете яйцата, газираната вода и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно, докато се образува тесто. Ако сместа е твърде суха, добавете още 1-2 с.л. вода. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете в продължение на 10 минути, докато то стане гладко и еластично. Увийте в прозрачно фолио и оставете да почине за 30 минути.

Измийте тиквичките и без да ги белите ги нарежете на ивички с помощта на ренде Мандолина. Загрейте зехтин в тиган и в него запържете тиквичките. Добавете и нарязаната на парченца ндуя. Гответе 6-8 минути, като разбърквате от време на време. Поръсете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.

В купа смесете рикотата, настърганото пекорина и нарязания магданоз. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете и леко поизстиналите тиквички и ндуя. Разбъркайте добре.


Разточете тестото върху набрашнен плот в правогълна форма с дебелина 2-3 мм. Трябва да е прозрачно, да се вижда през него. Поставете листа тесто върху лист хартия за печене или чиста кухненска кърпа. Изсипете пълнежа в долния край на тестото, т.е. върху 1/3 част от него и го оформете на дебело руло.

Внимателно завийте края на тестото, като покриете плънката с него и навийте на руло, помагайки си с кърпата. Поставете щрудела в тава, постлана с хартия за печене, като го оформите като подкова. Намажете с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.

Оставете щрудела да изстине 20-30 минути и тогава го нарежете на парчета.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *