Сиропиран орехов сладкиш „Каридопита“

24Kitchen​

Каридопитата е гръцки десерт, който се приготвя с много орехи и след това напояваме със сладък сироп. Има няколко варианта на този сладкиш с уникални съставки, използвани както в сиропа, така и в тортата. Ето как ще го приготвим днес. Да ви е сладко! 🙂

Сиропиран орехов сладкиш "Каридопита"

Сиропиран орехов сладкиш „Каридопита“

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Гръцка
Порции:12

Необходими продукти:
  

  • 400 г орехи
  • 200 г галета
  • 20 г бакпулвер
  • 1 с.л. канела
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 щипка карамфил (смлян)
  • кора от лимон (от един лимон)
  • 6 бр. яйца
  • 200 г захар
  • 200 г масло (разтопено)
  • 80 мл ром (бренди)

За сиропа:

  • 300 г захар
  • 300 мл вода
  • сок от портокал (от един портокал)
  • кора от портокал (от един портокал)
  • 1 саше ванилия

Начин на приготвяне:

Смелете орехите.

В купа разбъркайте галетата с бакпулвера, канелата, индийското орехче и карамфила.

Изсипете сместа при орехите и отново смелете. Прибавете настърганата кора от лимон.

Разбийте яйцата със захарта до удвояване на обема. Налейте маслото и брендито и пак разбийте.

Добавете сухите съставки към яйцата и разбъркайте.


Изсипете в тава, постлана в хартия за печене.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Оставете да се охлади.

От водата, захарта, настърганата портокалова кора, сока от цитруса и ванилията направете сироп, като ги загреете на котлона.

Залейте кейка и оставете да се напои за няколко часа.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *