Колкото и да се опитваме да пазим някакъв вид диета след тежките трапези през последните няколко дни, сега ще се отдадем на изкушението – прекрасна сиропирана баница. Да си я направим, утре ще му мислим. 🙂
Сиропирана баница с локум
Стоян и ЛораНеобходими продукти:
- 8 бр. кори за баница (фини точени)
- 250 г локум
- 70 г брашно
- 30 г захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 125 г масло
- 2 бр. яйца
За сиропа:
- 300 г захар
- 400 мл вода
- ½ лимон
- 5 шушулки кардамон
Начин на приготвяне:

Смесете брашното със захарта и бакпулвера. Прибавете половината от предварително разтопеното масло и яйцата. Разбъркайте много добре.
Намажете една кора със сместа. В единия край разпределете парчета локум, оформени на фитил с ръце. Навийте на руло и разрежете на три. Притиснете хубаво краищата. Така оформете всички рула.
Подредете ги в намазана с масло тава. Залейте с останалото масло и печете на 180 градуса до зачервяване – 20-25 минути. Охладете.
От захарта, водата и леко счуканите шушулки кардамон на умерен огън пригответе захарен сироп. Дръпнете от котлона и овкусете със сок от лимон.
С горещият сироп залейте охладената баница. Оставете да се сиропира за една нощ.
Ако искате да сложете малко повече смес в баницата, може да направите още половин доза.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!