Спанакът съдържа рекордни количества витамин K, който влияе върху издръжливостта на нашите кости. Този пролетен зеленчук е чудесен източник на желязо, което се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма, и влиза в състава на системата, отговорна за производството на енергия и метаболизма. Препоръчва се най-вече за жените, децата и младежите по време на растеж.
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
100 г захар
100 мл олио
1 ч.л. сода за хляб
1 бакпулвер
2 ванилии
2 с.л. сварен и пасиран спанак
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме киселото мляко с прегасената в него сода за хляб. Отново разбиваме. Добавяме и олиото. Постепенно добавяме брашното с примесените в него ванилии и бакпулвер. Най-накрая слагаме и спанака и разбъркваме кексовото тесто добре. Изсипваме в силиконова форма за кекс и печем в незагрята фурна на 180 градуса. Щом кексът изстине, поръсваме с пудра захар.
Автор: Гергана Ламбрева (гр. Пазарджик)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!