Родината на крушите е Китай. Различни сортове круши се отглеждат от Античността. Плодовете на крушата са сочни, месести, ароматни, от групата на ценокарпните плодове. Крушите са изключителен силен източник на фибри. Растителните влакна в една круша (около 4 грама) могат да помогнат да се достигне препоръчителната доза от 20–30 грама фибри, необходими ежедневно.
Крушите съдържат комбинация от различни влакна. Някои служат за натрупване на маса, необходима за преодоляване на чревни заболявания; за други като пектина се смята, че намаляват кръвното налягане и контролират кръвната захар (особено важно за диабетиците).
Рецептата е от конкурса „Вкусна коледна магия“
Необходими продукти:
125 г масло + 3 с.л.
4 яйца
1 к.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилия
3 големи и 5-6 по-малки круши
Начин на приготвяне:
В тиган карамелизирайте 1/2 ч.ч. от захарта с 3 с.л. масло, след което изсипете карамела във формата, в която ще приготвяте кекса. Като изстине малко, подредете отгоре обелените и нарязани на филийки круши. Отделно отделете белтъците от жълтиците, разбийте белтъците на сняг и ги оставете на страни.
В голяма купа разбийте останалите масло и захар, после постепенно добавяйте жълтъците един по един и продължавайте да бъркате с миксера. Добавете и млякото и разбийте хубаво. Смесете брашното с ванилията и бакпулвера и добавете към сместа.
След като разбиете хубаво, оставете миксера и с дървена лъжица добавете белтъците на сняг, като разбърквате бавно и хубаво. Готовата смес изсипете върху крушите.
Печете в предварително загрята фурна на умерена температура. Като е готов кексът, го изваждате и го оставяте да изстине за около половин час. След това го обръщате в поднос, в който ще сервирате.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!