Главен участник в днешната рецепта е кайсията. С повече от 5 хилядна история и китайски произход, този плод е бил любим на народите от древността. Вкусен и полезен, ароматният плод ни подканва да го вкусим суров или да затворим летния му аромат под формата на бурканче сладко или компот.
Аз реших да се насладя на топлия аромат на кайсията в сладкиш. Лесен, бърз, пухкав, сочен, нежен, за него не се изискват специални умения, но със сигурност ще влезе във вашия “To do list”.
Четете в събота „Тенджера на времето“
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта и солта се разбиват добре. Добавят се сметаната и олиото. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се добавят към сместа.
Получената смес се изсипва в тавичка (около 20 см), предварително застлана с хартия за печене. Отгоре се нареждат изчистените и нарязани на парчета кайсии.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50-60 мин. Поръсва се с пудра захар.
За себе си тя споделя, че обича да готви за семейството, за приятелите. Обича да наблюдава точно онзи момент на първата хапка, която всеки вкусва, онова което се изписва на лицето, защото то говори достатъчно.