В сезона на изобилие от пресни плодове е добре да знаем как да ги използваме и да си направим сладко от тях. При приготвянето на сладката е важно плодът да не е презрял и тъмен. С всички плодове се постъпва горе-долу еднакво.
Някои само се почистват, например ягоди, малини, къпини, боровинки, на други се вадят костилките – череши и вишни, трети се белят и се държат във „варно мляко“ – една кофа вода и 150 г негасена вар. Поставен във варно мляко, плодът става твърд, тъй като овощната захар в съединение с негасена вар образува неразтворими захари. След това плодовете се измиват внимателно, за да не остане по тях от „варното мляко“.
Рецептата е от конкурса „Готви, снимай и спечели… с Вкуси ме“
Необходими продукти:
1 малък портокал, нарязан на парченца
1 лимон, нарязан на парченца
60 мл вода
1 кг зелени домати, нарязани на едро
660 г захар
Начин на приготвяне:
Поставете всички продукти в подходящ съд. Кипнете и оставете да ври на бавен огън около 30 минути, като разбърквате постоянно. Докато е горещо сладкото – разпределете в буркани и запечатайте.
Автор: Ива Сотирова (гр. Пазарджик)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!