Според учените черешите са се оформили като самостоятелен вид някъде на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите.
В Англия черешите пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития, черешите са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес основни производители на череши за храна в глобален мащаб са страните-членки на ЕС с около 40% от световното производство, докато САЩ произвеждат около 13%.
Необходими продукти:
за блатовете:
1 яйце
150 г захар
50 г масло
2 с.л. мед
2 ч.л. сода
400 г брашно
200 мл прясно мляко
за крема:
1 голяма опаковка сладкарска сметана
за украса:
десертни череши
топинг карамел или шоколад
Начин на приготовяне:
Разбиват се яйцата и захарта. Внимателно се добавят млякото, медът, содата и маслото. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят (около 30 минути).
Докато е още топла сместа, се изсипва брашното и се омесва. От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30 см, дебелина 3 мм и се пече.
За една торта се използват само пет от блатовете. Редим блат, крем и редуваме, като завършваме с крем.
Украсяваме тортата с череши, оформяме розички с помощта на шприц. Готовата торта се увива във фолио и се оставя поне 5 часа в хладилник.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!