Зеленият фасул е една от най-старите храни, познати на човечеството. Най-старите находки са намерени в Пещерата Гутареро в Перу от около 6000 г. преди Христа. Много от ранните европейски автори определят зеления фасул като основна част в прехраната на индианците. В Европа зеленият фасул идва през 16 век.
Рецептата е част от конкурса „Зимна кулинарна приказка“
Необходими продукти:
за рибата:
2 филета от сьомга от по 200 грама
30-40 мл зехтин
сол и пипер на вкус
лимонов сок
за салатата:
400 г зелен фасул (най-добре от консерва)
1 глава чесън
1 ч.л. мед
оцет
зехтин
сол на вкус
пресен магданоз
6-7 маслини Мамут, нарязани да дребно
Начин на приготвяне:
Сгорещете силно тефлонов или грил тиган с незалепващо покритие. Съвсем леко намазнете филето със зехтин и го осолете, след което го сложете да се пече. След 3-5 мин. го обърнете да се доизпече и от другата страна.
Зеленият фасул се измива, почистват се краищата, нарязва се на парчета и се поставя във вряща подсолена вода за 5 мин., след което се прецежда. Чесънът и маслините се нарязват на ситно. Прибавят се и останалите продукти, с което салатата е готова.
Автор: Андрей Ненков (гр. Пловдив)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!