Супа от червена леща и соден хляб

24Kitchen​

Имаме идея как да преборим студеното време навън. Ще си приготвим вкусна супа от леща, а докато се вари, ще си замесим ароматен соден хляб. Топло и приятно, да ви е сладко! 🙂

Супа от червена леща и соден хляб

Супа от червена леща и соден хляб

Надия
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Супа, Тестени
Кухня: Английска
Порции:4

Необходими продукти:
  

За хляба:

  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 250 г брашно (бяло)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 с.л. Панг поран (2 вида синапени семена, семена сминдух, семена копър, семена кимион, нигела)
  • 400 мл мътеница (*)

За супата:

  • 150 г червена леща
  • 1 бр. дафинов лист
  • 1 бр. люта чушка (сушена)
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. сол
  • 75 г масло
  • 5 скилидки чесън
  • 10 г кориандър (пресен)

Начин на приготвяне:

За хляба сипете двата вида брашно в голяма купа и добавете содата и солта. След това добавете и сместа от подправки Панг поран. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете мътеницата. Разбъркайте сместа до хомогенност. След това извадете образувалото се тесто върху набрашнен плот и го омесете леко.

Оформете тестото в кръгла форма и го поставете в тава, постлана с хартия за печене. Направете кръстовиден разрез в тестото, като режете до долу. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 30 минути.

Измийте лещата под студена течаща вода, докато водата отдолу стане прозрачна. Поставете я в тенджера и я залейте с 1 литър вода. Добавете солта, куркумата, дафиновия лист и сухата люта чушка. Разбъркайте и оставете лещата да къкри на слаб огън 30 минути.


В тиганче разтопете маслото и добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Запържете за кратко и пресипете сместа в лещата. Добавете нарязан кориандър и разбъркайте супата.

Сервирайте топла супа от леща с топъл соден хляб.

(*) Ако не разполагате с мътеница, направете си сами, като към 400 мл прясно мляко добавите 4 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *