След като преди няколко дни толкова ни се услади свинския джолан в гювеч с бира и бекон, който направих, че реших да повторя – отново джолан за вечеря. Но този път рецептата за джолан е друга – супа от свински джолан с мариновани сушени домати.
Истината е, че обичам комбинацията на маринован сушен домат с различни меса – приготвяла съм агнешко с песто от сушени домати, роле от заек със сушени домати и сега дойде ред и на свинския джолан със сушени мариновани домати.
Можете да си приготвите домашни сушени домати, но аз в случая използвах консервирани такива, които купих от близкия хипермаркет.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Супа от свински джолан с мариновани сушени домати
Необходими продукти:
- 700 г свински джолан (обезкостен)
- 100 г сушени домати в зехтин
- 2 с.л. зехтин (от маринованите сушените домати)
- 1 глава лук (голяма или две по-малки)
- 1 връзка пресен лук
- 2 скилидки чесън
- 2 бр. моркови
- 1½ л зеленчуков бульон
- няколко стръка магданоз
- 5-6 зърна бахар
- черен пипер (на вкус)
- 2 щипки червен пипер
- 1 ч.л. микс от билки
- 2 с.л. олио
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Олиото се загрява и нарязаният на хапки джолан се задушава. Прибавят се лукът, солта, черният пипер, чесънът. Разбърква се добре докато лукът омекне.
Прибавят се останалите подправки и се залива с топлия зеленчуков бульон. Оставя се джоланът да се вари около 40 минути на умерен котлон. Прибавят се морковите и пресният лук. Варят се около 15 минути.
След като джоланът е добре сварен, се добавят нарязаните на дребно мариновани сушени домати и зехтина от тях. Ястието се разбърква добре.
Поднесете супата от свински джолан с мариновани сушени домати, поръсена с нарязан на ситно пресен магданоз. Бон апети!
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.