Такос е ястие от мексиканската кухня. Представлява сандвич от тортиля, свита на тръба или във форма на плик, напълнена с плънка от печено на скара месо, резени салам чоризо, лук, зелена салата, боб и даже кактусови листа. Като подправки се използват сирене, гуакамоле и лютиви сосове на основата на чушки – чили.
Необходими продукти:
500 г кайма от пуешко месо
сирене „Чедър” (настъргано)
2 бр. авокадо
1 домат
пакетче подправка за такос
масло (колкото кубче мая)
1 лимон
такос питка (1 пликче) или хрупкави формички – ладиики
Начин на приготвяне:
В тиган поставяме кубче масло, каймата, една кафяна чашка вода и задушаваме. Прибавяме пакетчето подправки за такос, още една кафяна чашка вода, разбъркваме и на тих огън оставяме да къкри, докато водата изври.
Приготвяме сос гуакамоле – обелваме добре узрелите авокадо и намачкваме с вилица. Прибавяме 1 супена лъжица лимонов сок и нарязан на ситни кубчета обелен и изчистен от семките домат (за да не стане воднист). Разбъркваме.
Затопляме в микровълнова печка питките такос и върху тях поставяме каймата, отгоре соса гуакамоле и поръсваме с настърганото сирене. Увиваме като палачинка или, ако ползваме хрупкави формички, оформяме като ладии.
Автор: Албена Димитрова (гр. София)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!