Тарт Татен е изискан френски десерт, който пленява със своята простота и богат вкус. В тази интерпретация заменяме ябълки със сочни круши. Гриловането не само подсилва естествената им сладост, но и добавя деликатен аромат, който прекрасно се съчетава с кадифения карамел.
Този тарт впечатлява не само с вкус, но и с презентация – карамелизираните круши блестят на фона на златисто маслено тесто, разкривайки вълшебство във всяка хапка. Рецептата е едновременно елегантна и достъпна, подходяща както за празнични поводи, така и за специални моменти у дома.
Сервирайте този тарт топъл с лъжичка ванилов сладолед или леко разбита сметана и превърнете всяко хранене в незабравимо кулинарно преживяване.
Тарт Татен с гриловани круши
Нико РейнолдсНеобходими продукти:
- 6 бр. круши
- 125 г захар
- 1 пръчка канела
- 1 звездичка анасон
- 40 г масло (бесолно, студено)
- 2 с.л. ром (тъмен или кафе)
- ½ ч.л. джинджифил (смлян)
- ¼ ч.л. бахар (смлян)
- 1 лист бутер тесто
- 2 ч.л. олио
- сметана (течна)
Начин на приготвяне:
Разпалете барбекюто си и разпределете жаравата в кръг, да са получи огнен пръстен.
Обелете крушите, отстранете дръжките им и ги разрежете на половинки. Издълбайте твърдата част със семките от вътрешността на всяка половинка. Намажете крушите с олио и ги поставете с издълбаната вътрешност надолу, като ги подредите над огнения пръстен от въглени, в кръг. Печете 5 минути, докато започнат да се карамелизират. Дръпнете ги от огъня. Дръжте затворено барбекюто.
Поставете тиган върху директен огън и в него поставете пръчките канела и анасона. Изчакайте да отделят ароматите си и добавете захарта. Разбърквайте от време на време, докато тя се карамелизира и придобие тъмно златист цвят. Преместете тигана в зоната с индиректен огън и добавете маслото, рома, джинджифила и бахара. Разбъркайте внимателно и дръпнете от огъня. Отстранете пръчката канела и звездичката анасон. Дръжте барбекюто със затворен капак.
Разточете тестото на тънък лист с дебелина 5 мм и диаметър около 24 см върху набрашнен плот, с помощта на точилка. По средата на листа тесто поставете тавичка (диаметър 20 см) и очертайте кръг от тестото около нея. Може да използвате и тиган.
Изсипете карамела на дъното на тавичката и ги разстелете равномерно. Върху него подредете крушите, с вътрешността надолу. Върху крушите поставете тестото и го притиснете към тях. Поставете тавичката по средата на барбекюто (по средата на огнения пръстен) и печете с капак 25-30 минути.
След като извадите сладкиша, оставете го за минута. След това го обърнете върху голяма чиния. Поднесете триъгълно парче от тарта, гарнирано с леко бита сметана.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.