Тарталети от точени кори с круши

24Kitchen​

Тарталетите от точени кори с круши са елегантен и лек десерт, който комбинира хрупкавата текстура на деликатно изпечени кори с мекотата и сладостта на сочни круши. Съчетанието от тънките, златисто-кафяви кори и ароматните плодове създава перфектна хармония от вкусове, допълнена с лека нотка от подправки като канела и индийско орехче.

Тези тарталети са идеални както за празнични поводи, така и за непретенциозни моменти на наслада, като освен че са бързи и лесни за приготвяне, са и ефектни на външен вид. Сервирани с топка ванилов сладолед или малко бита сметана, те със сигурност ще впечатлят всеки любител на домашно приготвените сладкиши.

Тарталети от точени кори с круши

Тарталети от точени кори с круши

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час
Ястие: Десерт
Кухня: Френска
Порции:6

Необходими продукти:
  

За хрупкавите кошнички:

  • 4 бр. кори за баница
  • масло (за намазване)
  • захар (за поръсване)

За пудинга:

  • 1 пакетче крем пудинг (ванилия)
  • 60 г захар
  • 400 г прясно мляко
  • 150 мл животинска сметана (течна)

За крушите:

  • 2 бр. круши
  • 50 г масло
  • 40 г захар
  • 1 бр. анасон (звездовиден)
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 щипка канела
  • 50 мл узо (или перно)

Начин на приготвяне:

За кошничките намажете всяка кора хубаво с разтопено масло и поръсете със захар. Нарежете всяка точена кора на 6 квадрата. Подредете по 4 квадратчета едно върху друго, като разминавате леко ъглите.

Поставете ги в 6 големи форми за крем брюле, предварително намазани с масло. Изпечете в загрята на 170 градуса фурна за 12–13 минути. Трябва да се получат златистокафяви кошнички.

За крема разбъркайте добре пудинга със захарта и 50 мл от млякото. Загрейте останалото мляко в друг съд.


В съда към горещото мляко добавете сместа с пудинга. Гответе на слаб огън, като бъркате постоянно, докато сместа се сгъсти. Изсипете готовия крем в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади.

Почистете крушите от семките, нарежете ги на кубчета и ги сотирайте в маслото. Поръсете със захарта. Прибавете анасона, деглазирайте с узото и фламбирайте. Овкусете ги с индийското орехче и канелата. Оставете ги да се охладят.

Разбийте охладеният ванилов крем, прибавете сметаната и отново разбийте.

Разпределете крема в кошничките от кори. Поръсете с крушите и сервирайте.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *