Скалопинът е вид италианско ястие, което се предлага в много варианти. Това е тънко нарязано месо, най-често говеждо, телешко или пилешко, което се залива с пшенично брашно и се сотира в различни редукционни сосове. Ето как го приготвя „Вкусноландия“ за нас. Да ви е сладко! 🙂
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Телешки скалопини с богат винен сос
Необходими продукти:
- 800 г телешко месо (бон филе)
- 2 ч.л. брашно от манатарки
- 1 глава шалот (средно голяма)
- 1 к.ч. бяло вино
- 1 ч.ч. телешки бульон
- розмарин
- сол
- черен пипер
- 30 г масло
- брашно (за овалване)
- олио
Начин на приготвяне:
Отстраняваме ципите от месото и го нарязваме на тънки филенца. Овалваме ги в брашно, подправено със сол и черен пипер.
В тиган загряваме малко олио и половината масло. Запечатваме филенцата в загрятата мазнина.
Изваждаме ги от тигана и в него запържваме нарязания на ситно шалот. Добавяме брашното от манатарки, разбъркваме и добавяме виното. След като алкохолът се изпари наливаме телешкият бульон и добавяме розмарин. При нужда може да сложим още малко сол и черен пипер.
Връщаме месото в тигана и оставяме да къкри на слаб огън, докато соса се редуцира. Дърпаме от котлона и добавяме останало масло към соса.
Поднасяме с гарнитура от ориз и зелена салата.

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.