Телешко със спанак

24Kitchen​

Телешкото със спанак е изключително вкусно и здравословно ястие, което съчетава богатия вкус на телешкото месо със свежестта и хранителните свойства на спанака. Това ястие е перфектно както за обяд, така и за вечеря, и ще задоволи вкусовете на цялото семейство. Лесно за приготвяне и същевременно изключително питателно, тази рецепта е идеален избор за всеки, който търси баланс между вкус и здраве.

Комбинацията от телешко месо и спанак предлага множество ползи за здравето. Телешкото е отличен източник на висококачествени протеини и важни минерали като желязо и цинк, които са необходими за поддържането на силна имунна система и здравословен метаболизъм. Спанакът, от своя страна, е богат на витамини А, С и К, както и на антиоксиданти, които подпомагат здравето на очите, кожата и костите.

Рецептата за телешко със спанак има дълбоки корени в кулинарните традиции на много култури. В Средиземноморието и Балканите, където и телешкото и спанакът са основни съставки в много ястия, това съчетание е особено популярно. С времето, различни кулинарни школи са допринесли за развитието на тази рецепта, добавяйки свои уникални техники и подправки.

Телешко със спанак

Телешко със спанак

Стоян и Лора
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • 800 г телешки врат
  • 1 бр. моркови
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 бр. дафинов лист
  • 2 стръка мащерка
  • 1 с.л. черен пипер (на зърна)
  • 2 с.л. брашно
  • 50 мл зехтин
  • 400 г спанак (замразен)
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • сол (на вкус)

За соса:

  • 200 г кисело мляко (цедено)
  • 1 бр. лимон
  • 1 скилидка чесън
  • сол (на вкус)

За гарниране:

  • ориз (сварен)
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на едри кубчета и го поръсете със сол, пипер и брашно.

Запържете го в загрят зехтин в мултикукър като използвате програма „соте“, или в тенджера.

Гответе, докато месото получи златист загар. Прибавете нарязаните на ситно морков, лук и чесън. Овкусете с черен пипер на зърна, доматен концентрат, дафинов лист, налейте 600 мл вода и сложете мащерката.


След това гответе под налягане за 30 минути. Ако използвате обикновена тенджера, времето ще е 2–3 часа.

Когато месото е готово, добавете спанака и посолете. Включете програмата за сгъстяване на сосове, а ако готвите в тенджера, оставете на огъня за още 10–15 минути.

За соса стрийте чесъна на паста с малко сол. Разбъркайте киселото мляко с чесъна, настъргана лимонова кора, малко лимонов сок и сол на вкус.

Поднесете ястието върху канапе от сварен с малко сол ориз и гарнирайте със соса.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *