Бавно готвено, добре мариновано, доволно хапнато. Перфектно! Слаба е думата. Умопомрачително! И тази е слаба. Направете си го пък после ще му мислим… ако можем. 😃
Четете всеки вторник рецептите на „Мама Цвети“
Телешко в гювеч с горчица, мащерка и картофено пюре
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо (гърди без кост)
- 300 мл червено вино
- 100 мл вода
- 3 с.л. горчица
- 5 с.л. соев сос
- 1 ч.л. мащерка
- 2 бр. дафинов лист
- черен пипер (на вкус)
- 2 скилидки чесън
За сгъстяване на соса:
- 2 с.л. нишесте (царевично или брашно)
За картофеното пюре:
- 500 г картофи
- 50 мл олио
- 2 скилидки чесън
- сол (на вкус)
- 1 ч.ч. бульон (от телешкото)
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции и го подреждаме в гювеча. Добавяме горчицата, черния пипер, соевия сос, мащерката, виното, водата и разбъркваме добре. Пускаме вътре дафиновите листа, покриваме с капака и оставяме така да се маринова за около два часа. Цяла нощ най-добре.
Поставяме гювеча в студена фурна и печем за около час на 200 градуса и след това още два часа на 170 градуса. Прецеждаме соса. Отделяме си 1 ч.ч. от него за картофеното пюре. Останалото си го сгъстяваме с нишестето, разтворено в малко студена вода на средна сила на котлона.
Пюрето приготвяме като обелваме, нарязваме на кубчета и сваряваме картофите в подсолена вода. През това време нарязваме на ситно скилидките чесън и ги запържваме само за няколко секунди в нагорещеното олио, колкото да си пуснат аромата.
Оцеждаме водата от картофите, намачкваме ги и заливаме с чесновата мазнинка и отделения божествен телешки бульон. Сервираме месцето, полято обилно със сос, картофено пюре за гарнитура, чаша червено вино и усмивка за разкош.
Тя е мама с три човешки и едно нечовешко зверче. С течение на обстоятелствата се е научила както на всевъзможни трикове за укротяването им, така и да готви всякакви домашни вкусотии, с които да задоволи и най-странните очаквания.