Много шоколадов сладкиш без брашно, с вкус на ядки, идващ от невероятния остров Капри. С него ще зарадвате близките си за всеки празничен повод. „Вкусноладния“ ни радва днес. Опитайте! 🙂
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Торта „Капрезе“
Необходими продукти:
- 150 г бадемово брашно
- 150 г шоколад (тъмен, кулинарен)
- 100 г масло (и още малко за намазване на формата)
- 3 бр. яйца
- 80 г захар (кристална, кафява, кокосова, меласа или комбинация)
- 1 ч.л. кора от портокал
- 80 г шамфъстък
- 2 с.л. ром
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар на пяна. Добавяме портокаловите корички и рома и разбъркваме пак.
Разтапяме шоколада с маслото на водна баня или в микровълнова и оставяме малко да се охлади. Постепенно добавяме шоколадовата смес към жълтъчената и разбъркваме до хомогенност. Прибавяме и бадемовото брашно.
В отделен съд разбиваме белтъците и останалата захар на сняг. За да се получи той, винаги използвайте яйца на стайна температура, сух съд за разбиване и сухи бъркалки на миксера.
С помощта на шпатула добавяме белтъчената смес към останалите съставки. След като се хомогенизира, прибавяме и ядките.
Изсипваме сместа в предварително намаслена и застлана с хартия за печена кръгла форма с ринг. Печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 30 минути.
След като сладкишът се охлади добре, изваждаме от формата, обръщаме и поръсваме с пудра захар. По желание може да поднесем с топка сладолед.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.