Този тревненски тутманик без месене е изключително лесно и вкусно печиво – идеално за закуска или бързо следобедно хапване. Приготвя се с няколко основни съставки, а резултатът е меко, ароматно и апетитно печиво със сирене и то без никакво месене. Опитайте тази рецепта, когато искате нещо домашно приготвено, но без излишни усилия!
Тревненски тутманик без месене
Вяра АлександроваНеобходими продукти:
- 2 бр. яйца
- щипка сол
- 300 г кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 300 г брашно
- 250 г сирене
- 20-30 г масло
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата с щипка сол. В киселото мляко разтворете хлебната сода и изчакайте да шупне. Добавете млякото към яйцата и разбъркайте добре.
Постепенно прибавете брашното, а след това и натрошеното сирене. Разбъркайте, докато се получи гъста, лепкава смес.
Добавете натрошеното сирене и разбъркайте отново, докато сиренето се разпредели равномерно в тестото.
Подгответе тава, като я покриете с хартия за печене. Разпределете тестото равномерно в тавата, като го загладите леко с шпатула или мокри ръце. Наредете отгоре малки бучки масло, което ще придаде допълнителен аромат и златиста коричка.
Загрейте фурната на 180°C и поставете тавата на средно ниво. Печете за около 45-50 минути или докато тутманикът добие златисто-кафява коричка. След изпичане извадете от фурната и оставете печивото да се охлади леко. Нарежете на парчета и сервирайте топло или на стайна температура.
Готово! Имате страхотен тревненски тутманик без месене и вече може да се насладете се на вкусна, лесна и бърза домашна вкусотия!
„Общност: Домашни вкусотийки“ е групата ни във Facebook, в която всички любители на вкусната храна могат да споделят своите кулинарни творения. А ние ще представим домашните ви вкусотии на читателите на електронното списание © След 5.