Честита Баба Марта, скъпи приятели! В днешния ужасно забързан и динамичен свят повечето хора разполагат с доста ограничено време за готвене. Някои предпочитат да си купят направо нещо готово от магазина, а тези, които държат на домашната храна, търсят бързи и лесни рецепти! Всеки вторник се опитвам да ви докажа, колко по-полезна е домашно приготвената храна и колко по-здравословна е тя. Не е нужно да губите часове в кухнята и да миете хиляди съдове. Има безброй храни, които се приготвят бързо и са страшно вкусни.
На този хубав празних реших да ви покажа една много изкушаваща рецепта! Рецептата ми е част от необятния свят на турската кухня. Българската и турската кухня много дълги години са взаимствали една от друга и в момента имат някои много сходни храни. Българската баничка, която всички толкова обичаме, е нещо подобно на турските гюзлеми. Разликата, е че гюзлемите се пекат или на сач, или на тиган, а баничката във фурната. „Турското изкушение – гюзлеми“ ще ви покажа днес!
Начин на приготвяне:
В купичка начупваме маята заедно с водата, солта, захарта и оставяме да престой за малко.
В съд правим кладенче в брашното и слагаме яйцето, киселото мляко и сместа с маята. Замесваме тесто и оставяме да втаса за няколко часа.
Разделяме тестото на няколко топки. Разточваме на много тънка кора, която намазваме с разтопено масло и натрошаваме сирене.
Завиваме и усукваме. Правим две охлювчета, които слагаме едно върху друго и разточваме в големината на тигана (сача).
Сачът се нагрява много добре, слага се олио, колкото да покрие дъното и се слага гюзлемето. Запържва се и от двете страни. Турското изкушение – гюзлеми се сервира топло!
Ако лицето на Михаела ви е познато, то със сигурност сте гледали първия сезон на шоуто „MasterChef“ по bTV. Стига до него след като натрупва значителен опит в рибен ресторант в САЩ, където научава много за готвенето. В кухнята обаче не рибата, а сладкарството ѝ носи най-голямо удоволствие.