Уелингтън с печени зеленчуци

24Kitchen​

Вдъхновена от класическия Бийф Уелингтън, тази рецепта заменя месото с богата комбинация от свежи зеленчуци и ароматни подправки, обвити в златиста и хрупкава коричка от бутер тесто.

Основните герои на ястието са гъбите – сотирани до съвършенство с лук и чесън, които добавят дълбок и земен вкус. Към тях добавяме сладостта на печените червени чушки.

Всяка хапка от този Уелингтън съчетава нежна вътрешност и деликатно хрупкава коричка, правейки го не само невероятно вкусен, но и привлекателен за окото. Това е ястие, което лесно се адаптира според предпочитанията ви – добавете тиквички, патладжан или дори леща за допълнителна текстура и вкус.

Поднесете го с лек сос от кисело мляко с чесън и билки или класически винен сос за пълно удоволствие. Зеленчуковият Уелингтън е доказателство, че вегетарианската кухня може да бъде елегантна, вкусна и засищаща.

Уелингтън с печени зеленчуци

Уелингтън с печени зеленчуци

Мери Бери
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:8

Необходими продукти:
  

За пълнежа:

  • 3 глави лук (големи)
  • 500 г тиква
  • 1 бр. червена чушка
  • 2 с.л. зехтин
  • 250 г печурки (кафяви)
  • 2 скилидки чесън
  • 115 г кашкавал (кози)
  • 1 бр. яйце
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

За тестото:

  • 320 г бутер тесто
  • 1 бр. яйце
  • 115 г кашкавал (кози)
  • брашно

Начин на приготвяне:

Обелете лука и го нарежете на едри полумесеци. Обелете тиквата, отстранете семките и я нарежете на кубчета по 2 см. Почистете чушката от дръжката и семките и я нарежете на едро. Сложете всички зеленчуци в дълбока тавичка, поръсете със сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25 минути.

Почистете гъбите със суха четка и ги нарежете на едро. Добавете ги при другите позапечени зеленчуци заедно с настърганите скилидки чесън. Разбъркайте, добавете и втората лъжица зехтин и печете още 10-15 минути. След това оставете печените зеленчуци да изстинат.


В голяма купа разбийте яйцето и добавете изстиналите зеленчуци. Добавете и нарязания на кубчета кашкавал. Разбъркайте добре.

Поръсете брашно върху плота и върху бутер тестото и го разточете на правоъглъник с размери 30х35 см. Намажете цялата повърхност на тестото с предварително разбито яйце. Изсипете пълнежа по средата на тестото, по дължина. Правоъгълникът, оформен от пълнежа трябва да е с размери 12.5х23 см. Прегънете едната половина на тестото навътре и покрийте пълнежа. След това прегънете другата част, като съедините тестото добре. Обърнете рулото наобратно, за да не се вижда слепената част. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене и го сложете в хладилник за 1 час.

Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Поставете в нея плоска тава да се загрее. Намажете охладеното руло с разбито яйце и го поръсете с настърган кози кашкавал отгоре. Прехвърлете рулото върху загрятата тава и го поставете във фурната. Печете 40 минути.

Оставете рулото да изстине 10-15 минути и го нарежете на резени с помощта на назъбен нож.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *