Яхния от телешко и картофи

24Kitchen​

Днес ще се насладим на хубава, търпеливо сготвена вечеря. Пренасяме ви в Ирландия с тази прекрасна яхния. Добър апетит! 🙂

Яхния от телешко и картофи

Яхния от телешко и картофи

Марк Мориарти
Време за готвене: 3 часа 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Ирландска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 кг телешко месо (обезкостено, от гърди)
  • 3 глави лук
  • 4 бр. моркови
  • 1 стрък селъри
  • 60 г масло
  • 6 с.л. брашно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. мащерка (сушена)
  • 400 мл червено вино
  • 1 кубче телешки бульон
  • 800 мл вода
  • 10 мл сос уорчестър
  • 10 мл соев сос
  • 8 бр. картофи (големи)
  • 50 г масло (разтопено)

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 3 см. Поставете ги в купа със студена вода.

Почистете месото от ципи. Нарежете го на едри парчета.

В тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак загрейте 1-2 с.л. олио. В него запържете парчетата месо, до тъмнокафяво, от всички страни. Извадете месото в чиния.


В същата мазнина запържете нарязаните на едро лук, моркови и селъри. Добавете и маслото. Щом зеленчуците се карамелизират, добавете сухата мащерка, доматеното пюре и брашното. Разбъркайте 1-2 минути. Въренете месото в тенджерата и залейте с червено вино. Пуснете кубчето бульон и добавете водата. Разбъркайте. Добавете двата вида сос, разбъркайте и захлупете. Гответе в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа. След като я извадите, намачкайте месото и зеленчуците с помощта на преса за картофи.

На дъното на тава подредете един слой кръгчета картофи. Върху тях изсипете яхнията от телешко. Отгоре подредете втори слой кръгчета картофи. Намажете ги с разтопено масло и печете на 200 градуса 20-25 минути.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *