Зеленият боб има своето очарование, особено когато става въпрос за варенето му, което отнема значително по-малко време от зрелия. Много е относително да се каже за колко време увира зеления боб, защото зависи от вида му.
Попадала съм на сортове, които за 20-25 минути са готови, има и други, които на 50-тата минута не са „чули“. Затова най-сигурният начин е да го опитвате, докато се вари. В тази рецепта използвах жълт боб.
Вкусна идея от Merudia.bg
Яхния от зелен боб
Необходими продукти:
- 750 г зелен боб (без конци)
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 бр. морков
- 2 бр. домати (настъргани)
- 1/2 връзка копър
- 3 с.л. олио
- черен пипер (на вкус)
- 3 ч.ч. зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Бобът се измива и краищата му се отрязват. Ако шушулките са прекалено дълги се нарязват на 2 или 3, за да бъдат удобни за хапване.
Чесънът и лукът се запържват в олиото. Добавя се нарязания на ситно морков. След като зеленчуците леко поомекнат се добавя и зеленият боб. Залива се със зеленчуковия бульон.
Вари се до готовност – времето зависи от вида боб – за това опитвайте го. При необходимост се добавя допълнително бульон. 15 минути преди ястието да се свали от котлона се добавят настърганите домати, черният пипер и солта.
По желание яхнията може да се сгъсти с 1-2 с.л. брашно, размити във вода. След като е готово, ястието се поръсва с прясно настърган копър.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.