Оризът е една от най-полезните зърнени култури, чиито здравословни качества все още са недооценени. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са основният енергиен източник за организма. Освен това е с много нисък гликемичен индекс. Най-полезен е пълнозърнестият ориз, тъй като от него се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално.
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
200 г ориз
2 моркова
1 глава лук
10-15 връхчета коприва
сол
масло
зехтин
магданоз
Начин на приготвяне:
Дробчетата се измиват добре и се поставят в тавичка заедно с нарязаните лук и морков. Поливат се със зехтин за готвене и леко се запичат. Добавя се измитият ориз, 3 чаши топла вода, сол на вкус и копривата – предварително бланширана и пасирана в малко вода или нарязана на ситно. Всичко се разбърква, слага се и по малко масло на няколко места и ястието се изпича. След като се извади от фурната се поръсва с магданоз.
Автор: Силвия Тодорова (гр. София)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!