Зеленчуков гювеч

24Kitchen​

Зеленчуковият гювеч е любимо ястие от традиционната балканска кухня, което съчетава простотата и вкуса на пресни сезонни зеленчуци. Със своя богат аромат и наситени цветове, този гювеч носи усещане за домашен уют и топлина. Основата на рецептата включва разнообразни зеленчуци като тиквички, картофи, чушки, домати и патладжани, които се готвят бавно, за да се смесят ароматите и да се постигне характерната за ястието мекота и сочност.

Гювечът е подходящ както за вегетарианци, така и за любителите на леките и здравословни ястия. Лесен за приготвяне и достъпен като продукти, той може да се приготви както за ежедневна вечеря, така и за по-специални поводи. Тайната на вкуса му се крие в баланса между различните зеленчуци и ароматните подправки, които придават дълбочина и хармония на ястието.

Сервиран топъл, с филия хляб или лъжица кисело мляко, зеленчуковият гювеч е едно от онези ястия, които радват както окото, така и небцето, пренасяйки ни към корените на балканската кухня.

Зеленчуков гювеч

Зеленчуков гювеч

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 45 минути
Ястие: Основно
Кухня: Балканска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • 4 бр. зелена чушка
  • 1 бр. червена чушка
  • 2 бр. картофи (големи)
  • 4 бр. моркови
  • 2 бр. тиквички
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г домати (пасирани от консерва)
  • 80 мл зехтин
  • 1 връзка магданоз
  • ½ връзка копър
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

За заливката:

  • 300 г кисело мляко
  • 3 бр. яйца
  • 1-2 с.л. брашно
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете на едри кубчета картофите, чушките, морковите и тиквичките.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в около 50 мл загрят зехтин. Когато станат златисти, налейте останалия зехтин и добавете всички зеленчуци без картофите. Запържете, докато се карамелизират добре.

Щом се запържат, прибавете картофите, червения пипер, чубрицата, разбъркайте и сипете доматите.


Добавете ситно нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер.

Прехвърлете зеленчуците в тава и залейте с около 200 мл вода. Печете гювеча в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.

За заливката угасете содата в киселото мляко. В купа разбийте яйцата с щипка сол. Добавете киселото мляко със содата и брашното и хубаво разбъркайте.

Залейте зеленчуците със заливката и запечете до златисто.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *