Храни с високо съдържание на антиоксиданти

Няма как да не сте чували съвета “яжте дъгата”. По същество това се отнася до консумацията на плодове и зеленчуци, които обхващат цялата цветова палитра. Тези цветове се дължат на специфичните фитонутриенти и антиоксиданти, присъстващи в храната.

Антиоксидантите и фитонутриентите са съединения в храните на растителна основа, които намаляват окислителното увреждане в тялото и могат да намалят риска от определени заболявания. Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти е чудесен начин да подобрите здравето си и да дадете на тялото си микроелементи и естествени съединения, борещи се с болестите. Подготвили сме ви списък с богатите на антиоксиданти храни.

Тъмен шоколад

Шоколад

Съдържа цинк и желязо и е добър източник на антиоксиданти, поради което често се смята за суперхрана. Само няколко блокчета имат почти 15 милимола на литър, което всъщност е много повече от доста от най-здравословните плодове и зеленчуци.

Бобови

Бобовите растения

Тези храни са пълни с фибри, протеини, сложни въглехидрати, витамини и минерали, фитонутриенти и антиоксиданти. Бобът пинто е с високо съдържание на кемпферол – антиоксидант, който има силни противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.

Артишок

Храни с високо съдържание на антиоксиданти

Нискокалоричен зеленчук с високо съдържание на фибри. Има високи нива на витамин С, както и антиоксиданти, като хлорогенова киселина. Той е един от най-добрите растителни източници на антиоксиданти.

Зелен чай и кафе

чай

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти и полифеноли. Около 30% от теглото на зеления чай са полифенолни съединения. Тъй като листата в зеления чай са неокислени, съдържанието на антиоксиданти е доста високо. Съответно, зеленият чай се свързва с много ползи за здравето, включително намаляване на риска от рак, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и деменция. Кафето е с още по-високо съдържание на антиоксиданти. 

Боровинки

боровинки

Боровинките съдържат антиоксидантите антоцианини. Те понижават холестерола, намаляват възпалението, подобряват когнитивните способности и намаляват риска от рак. Съдържат още флавоноиди, процианидини и полифеноли, които подобряват настроението, познавателните способности, паметта и ученето.

Цвекло

Цвекло

Яркочервеният цвят на цвеклото се дължи на беталаинит – група от мощни антиоксиданти, които осигуряват ползи за борба с болестите.

Червени чушки

чушки

Само една средна червена чушка осигурява над 150% от дневната препоръичтелна доза на витамин С. Те също имат каротеноиди, които допринасят за здравето на очите и предпазват от стареене. Капсаицинът в чушките има противовъзпалителни свойства и засилва метаболизма, а флавоноидите се грижат за намаляване на възпалението и риска от хронични заболявания. Червените чушки са най-богати на ликопен, който е свързан със здравето на сърцето и предотвратяването на рак на простатата.

Грозде и вино

Искате щастлив брак - пийте заедно

Червеното и лилавото грозде съдържат селен, витамин С и борещи се с болести антиоксиданти като антоцианини. Червеното вино също е богато на тези мощни съединения.

Годжи бери

Храни с високо съдържание на антиоксиданти

Почитани в традиционната китайска медицина от векове, вероятно поради високото им съдържание на антиоксиданти. Намаляват риска от сърдечни заболявания и рак и предпазват от увреждането на свободните радикали, което състарява кожата.

Тиква и сладки картофи 

Оранжевите зеленчуци като тиква, сладки картофи и моркови, съдържат мощни антиоксиданти като бета-каротин, които поддържат здравето на очите и репродуктивното здраве. Сладките картофи и тиквата също са богати на лутеин и зеаксантин, както и много от пребиотичните фибри, които са най-обичани от чревните бактерии. 

Червено зеле

Червеното и лилавото зеле са част от семейството на кръстоцветните зеленчуци. Те са с високо съдържание на витамини С, А и К, както и фибри, вода и антиоксиданти. Подобно на ягодите, малините и годжи бери, червеното и лилавото зеле са с високо съдържание на антоцианини. Тези антиоксидантни храни са свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак и други възпалителни състояния. Високото съдържание на витамин С в кръстоцветните зеленчуци също ги прави отлични за поддържане на имунната система.

Орехи и пекани

орехи

Ядките и семената са добри източници на здравословни омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и поддържат сърдечно-съдовите и когнитивните функции. Те също така съдържат жизненоважни минерали като цинк, желязо и магнезий. Освен това тези суперхрани са богати на антиоксиданти. Богати на антиоксиданти ядки са пеканите, кестените и шамфъстъците, които също са един от най-добрите хранителни източници на мелатонин. 

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *