По отношение на общото здраве витамин Е е ключов. Той укрепва имунната система и помага на клетките да комуникират помежду си, но е най-известен с това, че е мощен антиоксидант. А най-вероятно е и хранителното вещество, което не консумирате достатъчно. Време е да промените това.
Не е тайна, че замърсители като цигарен дим, ултравиолетова светлина и смог не се отразяват добре на здравето. Това отчасти се дължи на факта, че те излагат тялото на вредни молекули, наречени свободни радикали, които могат да атакуват и отслабят клетките. Те могат да се натрупат в тялото, дори ако избягвате замърсителите от околната среда.
С течение на времето и в големи количества тези молекули могат да ви направят уязвими към сърдечни заболявания, рак и други здравословни проблеми. И тъй като помага за неутрализиране на свободните радикали, витамин Е намалява риска от някои хронични заболявания, образуването на кръвни съсиреци, свързаната с възрастта дегенерация на макулата или напреднал рак на простатата.
Ако не получавате препоръчаните 15 милиграма витамин Е на ден, най-добре е да приемате повече храни, които съдържат много от него. Повечето такива храни съдържат и мазнини, които са необходими, за да може витаминът да се абсорбира максимално от организма.
Черен боб – чрез една чаша черен боб получавате 3 милиграма витамин Е. Бобът доставя и отлично количество протеини и фибри.
Масло от пшеничен зародиш – само една супена лъжица масло от пшеничен зародиш осигурява 20 милиграма витамин Е, което е повече от препоръчителната дневна доза за възрастни мъже. Съдържанието на витамин Е в маслото намалява, ако то се съхранява при високи температури за дълги периоди от време.
Слънчогледови семки – само няколко грама слънчогледови семки ще донесе половината от нужната ви дневна доза витамин Е. Наред с него, получавате и засищащ протеин, както и фибри и полезни за сърцето мазнини.
Печени бадеми – те са отличен източник на витамин Е, но е най-добре да са безсолни.
Фъстъчено масло – една супена лъжица фъстъчено масло осигурява 3 милиграма витамин Е.
Аспержи – една чаша от този зелен зеленчук осигурява 1,52 милиграма витамин Е. Апержите са и добър източник на фибри.
Манго – от една чаша манго получавате 1,48 милиграма витамин Е. То също доставя отлично количество витамин С, който спомага за доброто състояние на имунитета.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.