Какво е „кефир“ и заслужава ли да го включите в менюто си?

Кефирът се нарича още „булгарос” или „талай”. Представлява ферментирал млечен продукт, произведен чрез добавяне на кефирни зърна – специфичен вид симбиотична култура от бактерии и дрожди – към мляко. Има тръпчив вкус и рядка консистенция.

Кефирът съдържа 13 основни хранителни вещества, сред които калций, протеини, витамини D, B12, A, цинк, рибофлавин, фосфор, от които тялото се нуждае, за да остане здраво и които трудно се намират в други немлечни алтернативи.

За хора с непоносимост към лактозата, кефирът е най-доброто решение, тъй като процесът на ферментация намалява съдържанието на лактоза, а същевременно запазва всички хранителните вещества. 

1 чаша нискомаслен кефир осигурява приблизително 104 калории, 9 грама протеини, 11 грама въглехидрати, 2 грама мазнини, 316 милиграма калций, 400 милиграма калий, 225 милиграма фосфор, 29% от дневната норма витамин В12, 0.33 милиграма В2, 12% от дневната норма витамин D.

Витамините и минералите в кефира до голяма степен идват от млякото, докато кефирните зърна съдържат голямо разнообразие от биоактивни съединения, включително органични киселини и пептиди, които допринасят за ползите му за здравето. Редовният прием на кефир е свързан с множество ползи за здравето.

Напитката подобрява храносмилателната функция, подсилва имунитета, подобрява мозъчната дейност, понижава риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване. Много хора пият кефир като самостоятелна напитка, но може да се добавя и към смутита и зърнени закуски или да се използва за приготвяне на кремообразни дресинги.

Ако пък обичате да експериментирате в кухнята, приготвянето на домашен кефир е едно лесно, но изключително вкусно и задоволително предизвикателство. Трябват ви:

  • 1 супена лъжица кефирни зърна /можете да си ги набавите от други ентусиасти или от био магазините/.
  • 4 чаши пълномаслено краве мляко
  • Голям стъклен буркан
  • Хартиени филтри за кафе, хартиени кърпи или тензух
  • Гумена лента
  • Неметална мрежеста цедка
  • Неметална лъжица
  • Затварящ се голям буркан за крайния продукт

Измийте хубаво ръцете си, съдовете и кефирните зърна. Когато стъкленият буркан изсъхне, добавете около 1 супена лъжица кефирни зърна към 4 чаши краве мляко. Покрийте буркана с няколко хартиени филтъра за кафе, хартиени кърпи или тензух и го закрепете с гумена лента.

Съхранявайте на топло около 22 градуса и тъмно място за 24 часа. След като течността се сгъсти, прецедете през мрежестата цедка в стерилен, затварящ се буркан и съхранявайте в хладилник.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *