Какво трябва да знаем за витамин B12?

Не е нужен специалист, за да ви убеждава, че витамините са полезни за тялото. Имате нужда от тях, за да се чувствате добре и изобщо да оцелеете. Витамин B12 не е изключение. Той играе роля в няколко основни функции на тялото, сред които развитието на кръвните клетки, нервите и способността на клетките да произвеждат енергия. Събрали сме всичко, което трябва да знаете за този витамин според експертите.

Водоразтворимият витамин B12, понякога наричан кобаламин, е от решаващо значение за развитието на червените кръвни клетки, както и за здравословното функциониране на мозъка и неврологичната система. Някои случаи на деменция и ниска когнитивна способност са свързани с дефицит на витамин B12. Недостигът му може да причини силна слабост, гадене, изтръпване или мегалобластна анемия. 

Препоръчителната дневна стойност на B12 за възрастни е 2.4 микрограма на ден. Тъй като той присъства предимно в животински и млечни продукти, веганите и вегетарианците трябва да наблягат на растителните храни, които го съдържат или да прибегнат до добавки. А тук ви показваме някои храни, които могат да ви помогнат да се снабдите с препоръчителния дневен прием на витамин B12. 

  • Сьомга, миди и други морски дарове – съдържанието на B12 варира в зависимост от вида риба, но повечето съдържат поне 100% от препоръчителния дневен прием. Мидите са сред най-добрите източници на B12. 100 грама миди имат 84.1 микрограма B12. Те са фантастичен източник и на други необходими минерали, включително желязо, цинк и протеини. 100 грама сьомга има 6 микрограма B12. Други добри източници на витамина са сардини, пъстърва и риба тон. 
  • Кисело мляко – млечните продукти са отличен източник на B12. Нормална кофичка обезмаслено кисело мляко съдържа 0.8 микрограма витамин B12. Киселото мляко е любимо на повечето хора, а също така е богато на хранителни вещества, като протеин, калций и витамин D.
  • Яйца – едно средно голямо яйце съдържа около 0.5 микрограма B12. Освен това те са източник на висококачествен протеин за веганите. Ако ще разчитате на яйца, за да си набавите B12, яжте цялото яйце. По-голямата част от витамина се намира в жълтъка. 
  • Хранителна мая – още една страхотна опция за вегетарианци и вегани. Добавянето на хранителна мая към храненето ви може драстично да намали риска от развитие на дефицит на B12. Съдържанието му варира в зависимост от марката, но обикновено ¼ чаша хранителна мая може да осигури около 8.3 микрограма B12.
  • Обогатени соеви напитки – соевото мляко често е обогатено с B12 и е чудесна алтернатива за хора, които не консумират млечни продукти. Просто не забравяйте да проверите етикета, тъй като не всички разновидности са обогатени. А ако са, точното съдържание на B12 може да варира за различните марки. 
  • Телешки черен дроб – съдържа забележителните 72 микрограма B12 в 100 грама говежди черен дроб и е чудесен източник на желязо, витамин А и фолат, наред с други важни витамини и минерали.
Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *