Около празниците винаги имаме чувството, че сме изяли и изпили всичко възможно на света. Тук ще обърнем внимание на последиците от прекаляването с питиетата.
И независимо дали се забавлявате качествено няколко пъти в годината и сутрините след това са потресаващи, или се отдавате на няколко питиета през седмицата с минимални ефекти, това носи своите последици.
Препиването не само допринася за неприятните ефекти на следващия ден, но може да доведе до злоупотреба или зависимост, да увеличи шансовете за развитие на хронични заболявания, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт, някои видове рак, чернодробни заболявания и храносмилателни проблеми, както и слаба имунна система.
Също така е свързано с влошаване на психичното здраве, като депресия и тревожност. Хубаво е да знаете и че за организма ви няма значение какво пиете. Черният дроб не регистрира чашата вино по различен начин от коктейла – той просто преработва алкохола. Ако една напитка е с по-висок алкохолна концентрация от друга, черният дроб просто ще трябва да работи по-усилено.
Как алкохолът се преработва от организма?
Преработката на алкохола се основава частично на индивидуалните алкохолни навици на човек, както и на генетичния му състав. По-голямата част от приетия алкохол се преработва от черния ви дроб, а много малко количество се усвоява напълно без странични ефекти.
Пътят, който алкохолът поема от консумацията до пълното му елиминиране, започва в стомаха, където различни ензими са отговорни за цялостния цикъл на разграждане. По-голямата част от алкохола преминава в тънките черва, където се извършва абсорбцията му в кръвния поток, а след достигането на кръвния поток, алкохолът се транспортира предимно до черния дроб, където се обработва над 90%.
След като стигне до черния дроб, алкохолът се превръща в химикал, наречен ацеталдехид – веществото, отговорно за главоболието, гаденето и сърцебиенето.
Колко време алкохолът се чисти от организма?
Общо казано една стандартна напитка (кен бира, чаша вино или малка водка) достига своя пик в кръвния поток около един час след консумация. Нужни са над 24 часа, за да се преработи и елиминира напълно такова количесто алкохол от организма.
Колко дълго алкохолът се открива в организма?
За “престоя” на алкохола в организма ви са отговорни възрастта ви, телесната ви маса, цялостното ви здравословно състояние, генетични фактори, нива на ензимите, количеството на приетия алкохол и неговата концентрация. Най-образно казано алкохолът може да бъде открит: в кръвта до 12 часа, в дъха от 12 до 24 часа, в урината от 12 до 72 часа, в слюнката от 12 до 48 часа и в косата до 90 дни.
Всеки организъм преработва алкохола по различен начин. Върху това влияят не само генетичните, но и факторите на околната среда. Те допринасят за наличието на “алкохол дехидрогеназа” и “алдехид дехидрогеназа” – двата ензима, присъстващи в черния дроб, които влияят на скоростта, с която тялото преработва алкохола. Според проучванията, мъжете притежават по-високи количества алкохол дехидрогеназа от жените. Такъв е и случаят с хората, които консумират алкохол по-рядко.
Изследванията също така показват, че около 35-40% от хората от източноазиатски произход имат по-ниски количества алдехид дехидрогеназа в сравнение с други етноси. Колкото по-малко ензими за преработване на алкохол имате, толкова повече време е необходимо на тялото ви да се отърве от него.
Какъв е изводът? Времето за изчистване на алкохола от организма и как той влияе на физическото състояние са различни за всеки човек. Обърнете особено внимание на това как се чувствате след изпиване на каквото и да е количество алкохол и предприемете действия, за да избегнете нежеланите краткосрочни и дългосрочни ефекти при консумацията му.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.