Полезните свойства на джинджифила

Напоследък джинджифилът привлича вниманието ни с безбройните си ползи за здравето. Може да се открие в няколко форми: като цял корен, на прах, като подправка, захаросан, под формата на чайове и други добавки. 

Включвайки джинджифила в менюто си, няма да съжалявате. Сред ползите, които може да ви донесе, са по-добро храносмилане, по-малко подуване, загуба на тегло и повишен имунитет. 

Става популярен като “суперхрана” през последните десетилетия, но се използва като лекарство от хиляди години. Смята се, че помага при лечението на всичко – от обикновена настинка до мигрена и дори високо кръвно налягане.

Джинджифил

Той е пълен с ценни антиоксидантни свойства, които идват от фенолното съединение “гингерол”. Това съединение се намира в естествените масла на корена, които му придават специфичния остър вкус и аромат. Гингеролът е силен противовъзпалителен антиоксидант, който работи за намаляване на оксидативния стрес и свободните радикали в тялото. 

Коренът от джинджифил произхожда от Югоизточна Азия. От гледна точка на хранителната си специфика, той е с ниско съдържание на калории, не съдържа почти никакви мазнини или протеини, но е зареден с антиоксиданти. Една супена лъжица пресен корен от джинджифил буквално ще ви зареди с витамин С, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, желязо, калий, В6 и В3.

Някои от най-честите проблеми, с които се справя коренът от джинджифил включват артрит, гадене, лошо храносмилане, високи нива на холестерол, наднормено тегло, диабет. Последните изследвания установяват, че джинджифилът може да помогне при превенция от рак и дори да служи като алтернативна терапия. Други проучвания показват, че има огромна полза при превенцията на болестта на Алцхаймер. 

Благодарение на многото форми, в които джинджифилът се намира на пазара, съществуват и много начини да го “внедрите” в режима си на хранене. Коренът има много силен, пикантен вкус, който допълва много ястия. 

Джинджифил

Въпреки че е най-популярен в азиатската кухня, той се появява във все повече рецепти, тъй като всички се стремят да се възползват от неговите здравословни ползи. Може да се добавя и към всякакви сокове, смутита и чайове. 

Естествено, можете да се насладите напълно на всичките му полезни свойства, ако го консумирате в естественото му състояние и помнете, че не трябва да прекалявате.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *