Витамин К е един от значимите витамини в нашия организъм и изпълнява различни функции в тялото. Той е жизненоважен за синтеза на протромбин и остеокалцин – протеини, които регулират кръвосъсирването и костния метаболизъм.
От значение е и за когнитивното здраве, паметта, кръвното налягане, риска от сърдечни заболявания и инсулт. Интересното е, че под названието “витамин К” се крият два различни мастноразтворими витамина. Въпреки че те имат сходна структура и функция, хранителните им източници, нивата им на усвояване и бионаличността са различни.
Витамин К1 е най-разпространеният вид витамин К и се намира предимно в зеленолистните зеленчуци, растителните масла и някои плодове. Витамин К2 се намира в някои животински продукти и ферментирали храни.
Докато витамин К1 трябва да се приема през устата, витамин К2 се произвежда в тялото от нашите чревни бактерии. Повечето възрастни са в състояние да получат достатъчно от това хранително вещество чрез храната, чревната абсорбция и вътрешното производство.
Въпреки това новородените и индивидите със състояния, засягащи усвояването на хранителните вещества, може да са изложени на риск от дефицит. Такива са страдащите от болестта на Крон или активна цьолиакия, хората които приемат лекарства, възпрепятстващи усвояването на витамин К, силно недохранените и злоупотребяващите с алкохол.
Препоръчителният прием на витамин K1 е поне 120 микрограма на ден за мъже, а на витамин K2 е между 100 и 300 микрограма на ден за мъже. Недостатъчното количество витамин К се свързва с остеопороза и прекомерно кървене, води до по-високо кръвно налягане, както и до повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.
А ето и храните, които ще ви заредят с добро количество витамин К:
- Кейл – съдържа около 531 микрограма витамин К на порция от ½ чаша. Той е богат и на много други хранителни вещества, включително витамини А, В6 и С, калций, калий, мед и манган.
- Манголд – отличен източник на витамин А, витамин К, витамин С и магнезий. Съдържа и антиоксидантите бета-каротин, лутеин и зеаксантин. В сурово състояние само 100 грама манголд съдържат 830 микрограма витамин К.
- Спанак – в сурово състояние 1 чаша съдържа 145 микрограма витамин К. Той е добре известен със своя хранителен профил и свързаните с него ползи за здравето. Освен на витамин К спанакът е богат и на витамин С, каротеноиди, фолат, желязо и калций.
- Синьо сирене – 100 грама съдържат 440 микрограма витамин K и по-специално витамин K2. Синьото сирене намалява риска от остеопороза. Поради високото си съдържание на калций помага за по-здрава костна плътност и се бори с възпалителните процеси в тялото.
- Броколи – ½ чаша сварени броколи съдържаа 110 микрограма витамин К. Те са богати на много хранителни вещества, включително фибри, витамин С, желязо и калий. Освен това има високо съдържание на протеини в сравнение с повечето други зеленчуци.
- Свински пържоли – 100 грама съдържат 59 микрограма витамин К. Свинските пържоли са непреработени, което ги прави една идея по-здравословни. Те с високо съдържание на протеини, калий, витамин D, витамин B6, витамин B12 и калций.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.