Пропускането на сутрешната закуска може да влоши познавателните функции на мозъка, информира сп. „Life Metabolism“, позовавайки се на резултатите от китайско изследване.
За целите му специалисти от университета на Чжъцзян са анализирали данни за над 3300 мъже.
Изследователите са събрали информация за хранителните им навици и освен това са ги подложили на редица тестове за когнитивни функции, пише БТА.
Анализът на резултатите е показал, че спазването на режим с 4-5-часови интервали между храненията оказва най-благоприятен ефект върху когнитивното здраве.
Пропускането на закуската обаче повишава риска от влошаване на познавателните способности.
Специалистите планират да продължат изследването, за да потвърдят резултатите при различни популации и да идентифицират механизмите, които обуславят връзката между когнитивните функции и храненето.
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.