Ежедневно решаваме трудната дилема какво да изберем да хапваме за закуска. Понякога това означава нещо бързо и лесно, което да хапнете в движение. Понякога се нуждаете от обилно и засищащо ястие. Но независимо към какво се насочите, вашата закуска трябва да отговаря на няколко критерия: да ви осигури здравословна енергия и хранителни вещества, за да сте в пълна кондиция през деня.
Един вариант, който е и прост, и засищащ е овесената каша. Приготвя се лесно, бързо и има много ползи за здравето. Плюс това, с лъжица фъстъчено масло, малко замразени горски плодове и малко канела, вкусът може да стане толкова добър, колкото не сте си представяли.
Има много причини да добавите овесените ядки към менюто си. Със солидния си баланс от сложни въглехидрати и фибри, те са закуската, която може да бъде от полза за цялостното ви здраве. Овесената каша присъства често в хранителните планове за отслабване. Но може ли наистина тази проста закуска да бъде ключът към свалянето на излишните килограми?
Овесените ядки са смятани за основен съюзник в загубата на тегло. Бета-глюкановите фибри в тях влияят на чувството за ситост и допринасят за контролиране на теглото, понижават нивата на лошия холестерол и помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Фибрите поддържат здравословното храносмилане и могат да предотвратят запек, да намалят риска от развитие на хемороиди и да осигурят други полезни за червата и храносмилането функции.
Въглехидратите с бавно освобождаване в овесените ядки пък допринасят за постоянни нива на кръвната захар и за подобряване на инсулиновата чувствителност, което може да бъде особено полезно за хора с диабет.
Важно е да знаете, че не всички овесени ядки са еднакви. За да извлечете максимума от техните ползи за здравето, трябва да ги приготвите по правилния начин. Изберете обикновени или неподсладени варианти, за да избегнете добавената захар. Избягвайте инстантните овесени ядки, тъй като те са прекалено обработени и нямат толкова полезни хранителни вещества. Стандартният размер на порция е около ½ чаша овесени ядки.